Disznóölő hétvége

Bevezetés a disznótorba

A disznótor szó hallatán még a kevésbé ínyenceknek is felcsillan a szemük, és nagyokat nyelve kérdezik: hol?, mikor? Valljuk be őszintén, hogy bármennyire is vigyázunk vonalainkra, ha disznóölésre hívnak, boldogan megyünk. A fogyókúrát ilyenkor megszegjük, mert képtelenek vagyunk ellenállni a csábításnak.
Vajon honnan ered a disznóölés, a disznótor e varázsa?

Ünnep és kamratöltés

A disznóölés után disznótor tulajdonképpen ünnep volt, az élelem birtoklásának az ünnepe. Minél nagyobb volt a család, annál fontosabb vált a disznóhizlalás. A disznóölésben és feldolgozásában részt vevők a nagy és kimerítő munka után lakomára gyűltek, beszélgettek, nótáztak, ünnepeltek.

Ma már kevesen vágnak disznót, pedig egy 130-150 kg-os sertésről – okos beosztással – egész télen ehetünk. Amit nem tudunk rövid idő alatt elfogyasztani vagy hűtéssel eltartani, azt tartósíthatjuk füstöléssel vagy házi konzerválással úgy, hogy hónapok múlva is van a kamrában kész étel, amelynek csak melegíteni kell.

DSC_0029
Áldomás, disznóvágás, feldolgozás

Munka, tanulás, szórakozás

Ha ellátogatsz hozzánk egy böllérkéses programra garantált a szórakozás, de közben – ha kedved van hozzá – keményen megdolgozhatsz a finom ebédért és sokat tanulhatsz.

Megismerheted a “hatalmas állat” szakszerű bontásának fortélyait. Magad oszthatod el, mi kerüljön friss húsként a fagyasztóba és feldolgozott áruként a kamrába. Ízesítheted a kolbászt, hurkát, disznósajtot: csípősre vagy csemegére, ahogy Ti szeretitek. “Gyúrhatod” a kolbászt, míg “nem csöpög a plafon” (úgy tartja a hagyomány akkor jó, ha már nagyon izzad a homlokod). Kolbászt, hurkát tölthetsz akár kollégáiddal versenyezve és mindent megtudhatsz af füstölés rejtelmeiről.

Munka és mulatság

A friss húsból, az elkészült disznótoros eledelekből a háziak finom ételeket is készítenek: a frissensültet nap közben, a többit vacsorára, a munkák befejeztével fogyaszthatjátok el. Az asztalnál – és a munkák közepette is – érdekes, régi disznótorok vicces történeteit meséljük egymásnak. Iszogatunk is, segít a hideg ellen. A választott program függvényében másnap akár  feldolgozott áruval felpakolva kelhetsz útra és egész télre feltöltheted a kamrádat.

Figyelem! Itt is tájékoztatunk, hogy disznóvágás programjaink során minden vonatkozó jogszabályi előírást betartunk, melyről a programot megelőzően írásos tájékoztatót kapsz a helyszínen!

Küld el megrendelésed!

Köszönjük, hogy érdeklődsz programjaink iránt!

Ha most elküldöd jelentkezésed, akkor hamarosan keresünk, hogy egyeztessük a részleteket és véglegesítsük a foglalást!

Jelentkezési lap

Ha a megrendelés előtt pontosítani szeretnéd a programot, kérdésed, vagy egyedi kérésed lenne, keress minket telefonon: +36-30-349-77-55 (értékesítés) +36-76-722-800 (recepció)

Bármikor írhatsz nekünk és néhány órán belül válaszolunk kérdéseidre: info@gedeonfarm.com