Skip to main content

Az Öreg Ház

1979-ben megragadott bennünket a pusztai táj háborítatlan szépsége, romantikus nyugalma. Bugacpuszta szívében, egy gólyákkal és pusztai madarakkal gazdagon lakott szikes tó partján megvásároltuk ezt a tanyát, amely akkor a táj jellegzetes építészeti arculatát tükrözte.

Felújítva, helyreállítva ma is alkalmas vendégek fogadására, bár mellette már egy jóval nagyobb, vidéki kúria hangulatát idéző, modern építésű épület áll. Sokan ma is ezt választják pihenőhelyül a modernebb épület helyett, ami a házat valaha építő mesteremberek becsületes munkáját és szakmai tudását dicséri.

Nehéz évek

1980-as években a meglévő tanya mellé álmodtuk a mai panzió főépületét, de sajnos édesapánk 1984-ben bekövetkezett halála miatt csak 1989-ben tudtuk megvalósítani. Édesapánk 1984-ben közvetlen halála előtt munkája mellett már elkezdett foglalkozni a falusi turizmussal az Öreg Házban. Ezek a vendégek a legjobb barátaink napjainkig. Ezután rendkívül nehéz évek következtek. Édesanyánk három gyerekkel maradt egyedül. Zsolt 18, Adrienn 13, Tamás 2 éves volt. Hőstettnek számított, hogy meg tudtuk őrizni a tanyát, és e gyönyörű tájat. A környéken élő idős emberektől megtanultuk a rideg állatok tenyésztésének fortélyait.

A puszta emberei

Emlékszem az idős Bakos bácsira, máig is hálásak vagyunk, mert tőle tanultuk meg az eredeti tejespite, és pásztortarhonya receptjeit. Tőle tanultam meg hogyan kell a szürkemarhát eredeti funkciójában használni, mint ahogyan azt őseink tették. Első őshonos állatunk a Zsófi és Dönci voltak, ők a mai napig az ökrösfogatunk Nagy Öregjei, ők tanítják be fiatal társaikat. Félelmetes, de igazi, embert próbáló feladat volt. Hosszú hónapokat vett igénybe, mire fegyelmezett, biztonságos kocsihúzókká váltak ezek a valójában vadon élő állatok. Nem véletlenül várja Európa piacára a magyar szürkemarhát mivel életmódja miatt eredendően sem kaphatja meg a BSE kórt.

Közelmúltunk, jelenünk, jövőnk

Megvalósult az álmunk és felépült az új panzió. A Gedeon Tanya Betyárnapok Bugacpusztán nyertes projektje Hivatalos Kísérő Rendezvénye lett a tervezett Világkiállításnak. Sajnos a projekt az EXPO elmaradása miatt nem valósult meg. Mindezek ellenére soha sem adtuk fel és folyamatosan fejlesztettük a tanyát. A 2015-ben átadott Csillagház három kétszobás apartmannal, medencés kerttel még a hagyományos minőségégnél is magasabb színvonalra emelte tanyasi vendéglátásunkat. Terveinkben szerepel a 10 hektáros szikes tómeder rekonstrukciója, az Alföld elsivatagosodása folytán kipusztulóban lévő madárritkaságok védelme érdekében.