Facebook
Pinterest
Flickr
Blogger
Twitter
@Gedeontanya Tweetjei

{NEWSTITLE}

"Disznóságok" egész évben


Hurkakészítés

A hurkakészítéshez megadott adagok arányosan növelhetők vagy csökkenthetők.
Sütés nélkül, főzés nélkül, párolás nélkül.
Hurkasütés: A hurka nem mondható fogyókúrás ételnek, azonban csak akkor hizlal igazán, ha helytelenül sütjük meg. Nagyon rossz szokás, hogy hurkát, kolbászt zsírban úszva sütnek, mert ezáltal nő a zsírtartalan. A hurkát csomagoljuk inkább alufóliába, amelyet sem zsírozni, sem olajozni nem kell. Tegyük forró sütőbe vagy grillsütőbe, és elsőször 10 percig süssük az egyik, majd 10 percig a másik oldalát. Az összes zsír kisül belőle, amelyet igazán nem szükséges megennünk, a hurka e nélkül is igen jó ízű lesz. A fólia aljáról leönthetjük az így kisült zsírt (amelyet esetleg felhasználhatunk a hozzá való köret készítéséhez). Ha fagyosan tesszük a fóliába a hurka, természetesen hosszabb idő alatt sül meg. Ha fólia nélkül sütjük, akkor tűzálló tálban vagy tepsibe tegyük, de ebben az esetben sem kell hozzá semmi zsiradék. Ha a hurkabél hibátlan volt, biztos, hogy nem fog felrepedni. Nem szabad sütés közben villával szurkálni, megfordítani csak igen óvatosan, két lapát segítségével tanácsos.

-Debreceni májas hurka
-Erdélyi májas hurka
-Finom májas hurka
-Füstölt májas hurka
-hideg májas hurka borsosan
-Magyar májas hurka
-Májas hurka francia módra
-Tüdős hurka
-Erdélyi tüdős hurka
-Tüdő hurka hidegen
-Hagymás véres hurka
-Kapros véres hurka
-Lyoni véres hurka
-Magyar véres hurka
-Thüringiai véres hurka
-Bácskai füstölt hurka
-Tüdős-májas hurka I.
-Tüdős-májas hurka II.Hentesáruk
-Disznósajt magyarosan
-Disznósajt más módon
-Különleges disznósajt
-Vendégváró disznósajt

Felvágottak

-Mozaikszalámi
-Sonkaszalámi
-Sonkasajt

Májas készítmények

-Almás kenőmájas
-Debreceni májpástétom
-Füstöletlen tejszín májas
-Füstölt májas
-Fűszeres májas
-Füves májpástétom
-Kenőmájas
-Paprikás kenőmájas
-Szardellás füstölt májas
-Szegfűmájas

Kolbászkészítés

A kolbásznak való húst nem szabad megmosni, mert így a keleténél több vizet vesz fel, és könnyen megromolhat. A vért teljesen tiszta ruhával töröljük le róla. A húst minden esetben tisztítsuk meg az inas, mócsingos részekről, mert a hártyákat, a porcokat a daráló sem képes szétvágni, és nincs rosszabb a rágós kolbásznál!
A kolbász kicsontozott sertéstarjából, lapockából, dagadóból (ez már azonban zsírosabb), és egyes estekben a combból a legfinomabb. Néhány kolbászfajta készítéséhez marhahús is szükséges. Ha csontos húsból (pl. tarjából) készítünk kolbászt, mindig számítsunk arra, hogy a csontnak is van súlya! A receptekben megadott húsmennyiség mindig kicsontozott színhúsra értendő
A kolbász súlyvesztesége- füstülés és szikkadás után-8a hús víztartalmától függően) kg-onként kb. 3-4%. Ez azt jelenti, hogy pl. 6 kg nyers, betöltött kolbászból körülbelül 5 kg 70 dkg marad, ami a tároláskor a száradás következtében még tovább csökken. Ennek az a magyarázta, hogy a húsok víztartalma elég nagy, és már a füstölés alatt megkezdődik a száradás folyamat. Minél vékonyabb a bél, amibe a kolbászt töltöttük, annál nagyobb a vízveszteség.
A kolbásztöltés egyik legfontosabb szabálya, hogy a bélbe törött kolbász olyan kemény legyen, hogy nyersen is meg tudjuk fogni annak veszélye nélkül, hogy szétesne, kifolyna. Ha észreveszzük, hogy a töltelék között levegő, üreg van, vagy a belet nem tölti ki szorosan a hús, akkor a levegős helyeket tűvel meg kell szúrni. Csak arra ügyeljünk, nehogy körbeszurkáljuk, mert akkor az egész kihasad, a betöltött, kész kolbászt szurkáljuk meg.
A kolbászbelet nem zsineggel kötjük el, hanem a bél egyik végén néhányat csavarunk, és megfogva, a húst betöltjük a bél teljes hosszáig. Közben óvatosan csigavonalban tekerjük össze az asztalon a hosszú, vég nélküli kolbászt egészen addig, amíg a bél el nem fogy. A végén ismét csavarunk néhányat. Tetszés szerinti hosszúságban (pl. 30 cm-esként) csavarunk egyet-egyet a betöltött kolbászon, és ily módón a 2-2,5 méter kolbászbélből 3-4 pár kolbászt készíthetünk. A csavarások mentén elszakíthatjuk, de egyben is hagyhatjuk az egészet. A betölzött2párotott? kolbászokat rögtön felakasztjuk egy rúdra. Nem kell attól félni, hogy esetleg leszakadnak, mert a bél nedves állapotban igen rugalmas.
A kolbászbelet langyos vízben tartsuk felhasználásáig, mert a langyos víz megakadályozza a bél idő előtti megmerevedését.

-borsos kolbász
-Friss, sütni való kolbász I.
-Friss, sütni való kolbász II.
-Spanyol kolbász
-Apró kolbász
-Citromos kolbász
-Fokhagymás szárazkolbász
-Frank kolbász
-füstölt főzőkolbász gyulai módra
-Kolbász francia módra
-Kolbász gyulai módra
-Német kolbász
-Puha kolbász
-Szárazkolbász

Szalámi készítés

A szalámi töltése nehéz feladat, de ha megtartjuk a kötés szabályait, bizonyára sikerül fog. 5-6 cm átmérőjű vastagbél a legalkalmasabb a szalámi készítéshez. Erre a célra a sertés vastagbele vagy az állandóan kapható műagyag szalámibél, esetleg marhavastagbél, lóvékonybél használható. A sertésbéllel óvatosan bánjunk, mert könnyen szakad, reped, különösen az elkötésnél. Felhasználás előtt langyos vízben kell áztatni. Ugyanez vonatkozik a műanyag bélre is, az azonban már könnyebben használható, kevésbé szakad, és ha langyos vízbe áztatjuk, rugalmas is.
A szalámi csak akkor áll el sokáig, ha annyira, feszesre töltjük. Ha sok levegő kerül bele, laza lesz. Ha levegőbuborékokat észlelünk a betöltött szalámiban, azonnal szurkáljuk meg, de vigyázzunk arra, nehogy körbeszurkájuk, mert akkor a bél kireped.
Ha nagyon levegős a szalámi, akkor meg is romolhat. Sok függ attól, hogyan kötjük el a bél két végét. A jó, biztonságos kötés a következő: a belet egyik végétől legalább 10 centire erős, vékony zsineggel szorosan megkötjük úgy, hogy kétszer-háromszor megcsomózzuk, majd az igy keletkezett darabkát visszahajtjuk, és újból megkötjük. Ezzel a kettős kötéssel elkerülhetjük a szalámimassza kitüremkedése a bélből. A vastag bogra ráhurkolunk egy erős spárgát, hogy a megtöltött szalámit felfüggeszthessük a füstölőben, majd a tárlóhelyen. A spárgának el kell bírni a szalámi súlyát.
Minél vastagabb a szalámi, annál kisebb a füstölés és a száradás utáni tömegfesztessége. Ez általában 1-2% lehet a szalámi vastagságától függően.


-Csípős szalámi Júlia módra
-Erdélyi szalámi
-Gyömbéri szalámi
-Hagymás szalámi
-Német szalámi
-Prágai szalámi
-Szalámi csabai módra

Sonkakészítés
-Kakukkfüves sonka
-Magyar sonka
-makói sonka
-Nyári sonka
-Paprikás sonka
-Prágai sonka
Szalonnakészítés
-Abált szalonna
-Abált szalonna sonkapácban
-Fehér, sózott szalonna
-Fokhagymás sült szalonna
-Füstös abált szalonna
-Debreceni paprikai szalonna
-Csemege paprikás szalonna
-Fokhagymás füstölt szalonna
-Füstöt kassai szalonna
-Fűszerszalonna
-Kolozsvári szalonna
-Tormás szalonna

Főmenü

Gedeon tanya program ajánlatok

Véletlenszerű galéria

Ötlettár

Időjárás

Keresés Gedeon Tanya Panzió Bugacpuszta

Véletlenszerű Képek

Ügyfélszolgálat: 9-19 óra - Kérje egyéni ajánlatunkat! Értékesítés: 06 30 349 77 55 Recepció: 06 76 722 800
Gedeon Tanya Panzió H-6078 Jakabszállás II. kerület 150.

Gedeon Tanya Az év legjobb Honlapja verseny résztvevje
tanya.lap.hu | Bugac | Vidék íze