Facebook
Pinterest
Flickr
Blogger
Twitter
@Gedeontanya Tweetjei

{NEWSTITLE}

A Gedeon tanya története

A Gedeon tanya

1979-ben megragadott bennünket a pusztai táj háborítatlan szépsége, romantikus nyugalma. Bugacpuszta szívében, egy gólyákkal és pusztai madarakkal gazdagon lakott szikes tó partján megvásároltuk ezt a tanyát, amely akkor a táj jellegzetes építészeti arculatát tükrözte. Felújítva, helyreállítva ma is alkalmas vendégek fogadására, bár mellette már egy jóval nagyobb, vidéki kúria hangulatát idéző, modern építésű épület áll.
Sokan ma is ezt választják pihenőhelyül a modernebb épület helyett, ami a házat valaha építő mesteremberek becsületes munkáját és szakmai tudását dicséri.

tort01.jpg1980-as években a meglévő tanya mellé álmodtuk a mai panzió főépületét, de sajnos édesapánk 1984-ben bekövetkezett halála miatt csak 1989-ben tudtuk megvalósítani. Édesapánk 1984-ben közvetlen halála előtt munkája mellett már elkezdett foglalkozni a falusi turizmussal az Öreg Házban. Ma már ezek a vendégek a legjobb barátaink napjainkig. Ezután rendkívül nehéz évek következtek. Édesanyánk három gyerekkel maradt egyedül. Zsolt 18, Adrienn 13, Tamás 2 éves volt. Az mindenképpen hőstettnek számított, hogy meg tudtuk őrizni a tanyát, és e gyönyörű tájat. A környéken élő idős emberektől megtanultuk a rideg állatok tenyésztésének fortélyait.
tort02.jpgNagy vesztesége a Pusztának hogy ezek az idős emberek már nem élnek. Emlékszem az idős Bakos bácsira, máig is hálásak vagyunk, mert tőle tanultuk meg az eredeti tejespite, és pásztortarhonya receptjeit. Tőle tanultam meg hogyan kell a szürkemarhát eredeti funkciójában használni, mint ahogyan azt őseink tették. Első őshonos állatunk a Zsófi és Dönci voltak, ök a mai napig az ökrösfogatunk Nagy Öregjei, ők tanítják be fiatal társaikat. Félelmetes, de igazi, embert próbáló feladat volt. Hosszú hónapokat vett igénybe, mire fegyelmezett, biztonságos kocsihúzókká váltak ezek a valójában vadon élő állatok. Nem véletlenül várja Európa piacára a magyar szürkemarhát mivel életmódja miatt eredendően sem kaphatja meg a BSE kórt. De sajnos a gazdaságpolitika ?gondoskodott? arról, hogy amíg 1940-ben 82 ezer darab volt Magyarországon, úgy napjainkban alig pár száz.
tort03.jpgA Kis Öregtől tanultuk a szürkemarha fejésének tudományát is. Nem csak húsa utolérhetetlen, a szürkemarha tejéből készült termékek kiválósága miatt semmilyen más termékhez ( tejföl, túró, sajt stb. ) nem hasonlítható. Hiszen még a tejérzékenyek is fogyaszthatják ezeket a tejtermékeket. Az őshonos mangalica malacot is az ő javaslatára állítottuk be, pedig a koleszterinről mit sem tudott a Kisöreg. Arról sem tudhatott hogy a mangalicából fogyasztott húsban található koleszterin nem épül be a szervezetbe. Azon a kérésén is csodálkoztunk, hogy engedjük a nyulainkat szabadon a tanya körül, mert nem fognak elmenni, és a húsa is jobb lesz. Ez a mai napig így van.
tort04.jpgAz egészséges ételek készítésén kívül, nemzetközi hírű házi konyhánk fortélyainak egyike ezek az eredeti és egyedi alapanyagok használata. Tehát ezek a hagyományok egyenlőek az egészséges életmóddal, ha az ügyes és biztos kézben van. Megvalósult az álom, felépült a panzió - mint népművelők- kötelességünknek éreztük az ilyen típusú hagyományőrzést melyhez párosítjuk tudásunk, képességeink legjavát, és ezt egy csokorba tudjuk átadni vendégeinknek. tort05.jpgErre az alap-gondolatra épült rá és kapott zöld utat a Gedeon Tanya Betyárnapok Bugacpusztán nyertes projektje mely Hivatalos Kísérő Rendezvénye volt az EXPO-nak a Világkiállítási Tanács 8/8/1993. (12.20. ) számú Határozata alapján. Sajnos a projekt az EXPO elmaradása miatt nem valósult meg. Nagy veszteség ez a tény az Alföldnek, a Pusztának, a hagyományőrzésnek és a családnak egyaránt. Mindezek ellenére soha sem adtuk fel, ezért szerepel terveinkben például a 10 hektáros szikes tómeder rekonstrukciója, részben az Alföld elsivatagosodása, és a kipusztulóban lévő madárritkaságok védelme érdekében.

Napjainkban minden egyes vendégéjszakát itt töltő vendég valójában hozzájárul a környezetvédelmi céljaink eléréséhez Ezt külön köszönjük!

Bugacpuszta programajánlata:

Céges tréningek, családi hétvégék, disznóvágás(önköltséges) , pusztaprogram, nyugdíjas programok: 1nap 2 nap 3 nap, osztálykirándulás, október 22-25 , tanyasi látvány disznóvágás, szilveszter, utószilveszter, puszta partik, pusztai romantika pároknak, húsvét 2012, pünkösd 2012, május 1. 2012, ballagás 2012, családi események, terep- és túralovaglás, lovaglás oktatás, távlovaglás, hagyományőrző programok.

Kérésére az Ön ízlése alapján állítunk össze bugacpusztai programot!Főmenü

Gedeon tanya program ajánlatok

Véletlenszerű galéria

Ötlettár

Időjárás

Keresés Gedeon Tanya Panzió Bugacpuszta

Véletlenszerű Képek

Ügyfélszolgálat: 9-19 óra - Kérje egyéni ajánlatunkat! Értékesítés: 06 30 349 77 55 Recepció: 06 76 722 800
Gedeon Tanya Panzió H-6078 Jakabszállás II. kerület 150.

Gedeon Tanya Az év legjobb Honlapja verseny résztvevje
tanya.lap.hu | Bugac | Vidék íze